Elérhetőségek

Balogunyom Község Önkormányzata

Cím: 9771 Balogunyom,
Táncsics Mihály u.2.
Telefon:
+3694556040

Mobil:
+36301803423
E-mail:
balogunyom@savaria.hu


Elhelyezkedés

Település elhelyezkedése

Északon Szombathellyel, dél-keleten, keleten Sorokpolánnyal, dél, dél-nyugaton Kisunyommal, nyugaton Jákkal határos. Nagyon kedvező közlekedés-földrajzi helyzetben fekszik a község. A megyeszékhely közelségén túl a forgalmas 86-os számú főút is érinti a községet, de vasútállomása is van. Ezek a tényezők bizonyára közrejátszanak a három korábbi faluból, Balogfából, Héraházából és Nagyunyomból összenőtt település fejlődésében.

Balogunyom község Szombathelytől délre a Gyöngyös-sík déli részén található, a Perint, a Sorok és a Jáki-Sorok mentén. A Kőszegi hegységtől a Rábáig lejtő területen a vízfolyások a Rába irányába futnak. Az alföldi jellegű, lapos táj felszínét kavicstakaró, vályogos, löszös üledék borítja. Ezt az egyhangúságot a Gyöngyös elhagyott medrei teszik változatosabbá, de a felszín vertikális tagoltsága így is csekély.

Balogunyom éghajlata mérsékelten hűvös, mérsékelten száraz, a napsütéses órák száma 1850-1900 között van évente. Szeles, akárcsak Szombathely. Az évi átlagos hőmérséklet 9 °C körül alakul, a csapadék pedig általában nem éri el a 650-700 mm-t. A falu határának jellemző talajtípusa az erdőtalaj, de a vízfolyások közelében az agyagbemosódás barna erdőtalajok is megjelennek.


Vissza az előző oldalra!
Balogunyom Község Önkormányzata - Magyar